Bezienswaardigheden in Side

Wil je meer dan zon, zee en strand op je vakantie? Als je in Side verblijft dan kun je er natuurlijk op uit om meer van Turkije te zien. Zo heeft de stad zelf al een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, maar kun je ook in de directe omgeving het nodige zien en doen. Voor watersportliefhebbers zijn er allerlei activiteiten op het water. Mensen die graag met een jeep op apd gaan die kunnen deelnemen aan jeepsafari’s. En wie interesse heeft in antieke steden die kan Aspendos, Perge en zeker ook Side zelf bezoeken.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Side bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Side.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Side
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Side via GetYourGuide

De antieke stad Side

Het oude centrum van de Turkse plaats Side staat vol met historische monumenten. Als vroegere havenstad van Pamphylië was Side gedurende de eerste eeuwen een zeer welvarende stad. Het was uiteindelijk zelfs de belangrijkste haven van Klein-Azië. Side verbond immers de haven met de rivier Köprüçay bij Aspendos. Er werd veel handel gedreven en het culturele leven trok eveneens vele bezoekers naar de stad. Tegenwoordig trekken de bouwwerken uit deze en latere periodes veel toeristen naar de antieke stad Side. De ruïnes laten resten zien van onder andere een aquaduct, de Agora van Side (oude marktplaats), Romeinse baden, het theater, de Apollon en Artemis tempel (Apollo en Athene), een basiliek en een voormalig ziekenhuis. De prachtige ligging aan zee zorgt ervoor dat je er aan het eind van de dag een mooie zonsondergang mee kunt pikken.

Meer info: www.bijzondereplaatsen.nl/turkije/side/antiek-side.htm

De antieke stad Side

Green Canyon

Behalve veel historie heeft de stad Side ook nog eens een prachtige omgeving, waar je indrukwekkende natuurfenomenen kunt ontdekken. Green Canyon is hier een uitstekend voorbeeld van. De Green Canyon is een rots aan één van de grootste stuwmeren van Turkije. Doordat het water een aparte groene kleur heeft, wordt dit de Green Canyon genoemd. Met een boot vanuit Manavgat vaar je over de Manavgat rivier in korte tijd een sprookjesachtige omgeving binnen waarin de Green Canyon zich bevindt. Op de achtergrond kun je de bergtoppen uit het Taurus gebergte bewonderen. Tijdens de warme periodes in de zomer, kun je er tevens een verkoelende duik in het water nemen.

Theater van Side

Volgens vele bezoekers, is het Romeinse theater van Side het mooiste overgebleven onderdeel uit de geschiedenis. Het werd omstreeks de tweede eeuw gebouwd en had een capaciteit voor ongeveer vijftien tot zeventienduizend bezoekers. Hoewel de meeste theaters uit die tijd tegen een heuvel werden gebouwd, stond het theater van Side geheel vrij. De vele handelaren die vroeger de stad Side bezochten, betaalden graag om een wedstrijd of ander evenement te kunnen bewonderen op deze plek. En ook het uitzicht vanaf de tribune is bijzonder fraai.

Meer info: www.bijzondereplaatsen.nl/turkije/side/theater-van-side.htm

Theater van Side

Side Museum

In de Agorathermen uit de vijfde eeuw kun je het archeologische museum van Side bezoeken. Het systematisch zoeken naar restanten uit de geschiedenis, heeft namelijk niet alleen maar bouwwerken blootgelegd. Er werden ook uiteenlopende voorwerpen gevonden, zoals Romeinse beelden van Hermes, Nike en Hercules. Maar ook wapens, graftomben en hiërogliefen behoren tot de inboedel van het Side Museum. Het museum is niet heel groot, maar wel de moeite waard.

Meer info: www.bijzondereplaatsen.nl/turkije/side/side-museum.htm

Side Museum

Manavgat waterval

Wanneer je besluit om de maandagmarkt in Manavgat te gaan bezoeken, kun je meteen een bezoek brengen aan de grootste attractie van deze plaats. De Manavgat waterval trekt namelijk vele bezoekers naar deze plek aan de Manavgat rivier. Doordat er twee dammen zijn aangelegd in de vorige eeuw, raast het water met een behoorlijk snelheid via de brede Manavgat waterval richting de Middellandse Zee. De eerste stuwdam, Oymapinar Baraji, werd tussen 1977 en 1984 aangelegd en de tweede, Manavgat Baraji, enkele jaren later. De Manavgat waterval kun je bewonderen vanaf een boot op het water af vanaf een balkon aan zijkant van de oever. Zeker tijdens de avonduren, wanneer de lichten aangaan, is het een bewonderenswaardige plek.

Het strand van Side

Natuurlijk heeft ook de badplaats Side een mooi strand. Eigenlijk zijn er twee lange zandstranden. In het westen kun je genieten van het strand ‘Küçük Plaj’ met een langzaam aflopend kustlijn. Dit meest populaire strand is dan ook bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen. En aan de oostzijde van Side bevindt zich een zandstrand ‘Büyük Plaj’ waar het iets rustiger is. Er zijn plekken waar je zonnebedden en parasols kunt huren, maar er zijn ook flinke open stukken te ontdekken. Voor beide stranden geldt dat er leuke strandtenten zijn, er voldoende amusement wordt aangeboden en dat de zee uitstekende verkoeling biedt tijdens de soms erg warme zomerdagen.

Het strand van Side

Vespasianusmonument

De entree van de historische stad Side wordt gekenmerkt door het Vespasianusmonument. Dit monument aan de linkerzijde van de toegangspoort telt oorspronkelijk drie nissen. Hierin stonden de beelden van natuurlijk de keizer Vespasianus en daarnaast waarschijnlijk twee goden. Oorspronkelijk stond het Vespasianusmonument op een ander plaats in Side. Op de huidige locatie werd het neergezet als fontein.

Tempels van Apollo en Athene

In het verleden werden veel goden vereerd met een eigen tempel. Zo ook de goden Apollo en Athene in Side. Apollo (Apollon) is een Griekse god van het licht, de dichtkunst, muziek en spiritualiteit en landbouw. Athene (Artemis) is de zus van Apollo en zij staat bekend als Griekse godin van de jacht en de maan. Tegenwoordig staan nog enkele zuilen van de tempel van Apollo fier omhoog. Desondanks zijn verschillende details uit het verleden nog erg goed zichtbaar.

Meer info: www.steden.net/turkije/side/tempel-van-apollo

Tempels van Apollo en Athene