Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Side en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Side. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens u, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er reisgidsen over Side, de Turkse Rivièra en de Turkse zuidkust verkrijgbaar. Ook zijn er prima Side-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Reisdocumenten

Om Turkije binnen te mogen heb je een geldig paspoort nodig die tenminste 6 maanden geldig is op de dag van aankomst in Turkije. Een Europese Identiteitskaart in plaats van een paspoort mag ook.

Visum en paspoort

Alarmnummers

Turkije heeft niet één algemeen alarmnummer zoals wij dat kennen.
Je kunt in Turkije de volgende nummers gebruiken:
Politie: 155
Verkeerspolitie: 154
Brandweer: 110
Ambulance: 112

Drinkwater

Je kunt het leidingwater in Side drinken. Er zijn geen bacteriologische omstandigheden bekend waardoor je het kraanwater niet zou moeten drinken. Toch wordt er afgeraden om het leidingwater als drinkwater te gebruiken. Dit is vanwege de hoge concentratie aan mineralen die in het water zit. Een slokje water nemen of je mond spoelen na het tandenpoetsen kan geen kwaad. Als je water wilt drinken kun je beter mineraalwater uit flessen daarvoor gebruiken.

Drinkwater

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is strafbaar in Turkije. Mogelijk worden er in Side toch drugs aangeboden, hoewel die kans erg klein is. In het uitgaanscircuit is het echter niet ondenkbaar. Ga niet in op zo’n aanbod. Mocht je betrapt worden dan kunnen de gevolgen flink zijn.

Excursies

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Side bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Side.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Side
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Side via GetYourGuide

Geld

In Turkije betaal je met de Turkse lira. Op veel plekken kun je echter ook gewoon met euro’s betalen. Er zijn zelfs winkels die liever euro’s ontvangen van lira’s, omdat de euro stabieler is.

Geld pinnen kan bij een groot aantal geldautomaten die je verspreid in Side ziet staan. Vanwege de transactiekosten is het vaak voordeliger om grotere hoeveelheden geld tegelijkertijd op te nemen.

Creditcards worden op redelijk veel plekken, maar niet overal, geaccepteerd. Vooral bij hotels en restaurants waar veel toeristen komen kun je met de bekende creditcards betalen.

TIP: Wisselkoers bekijken en Turkse Lira bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Turkse Lira ten opzichte van de euro bekijken? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je Turkse LIra bestellen, zodat je bij aankomst in Turkije niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bestel je Turkse Lira bij GWK Travelex

geld

Gezondheid

Als je naar Side op vakantie gaat dan is het aan te raden een beperkte reisapotheek mee te nemen. Naast pleisters en pijnstillers is het aan te raden om Imodium of iets vergelijkbaars in je reisbagage te stoppen voor het geval je te maken krijgt met acute diarree. Het handigste zijn de smelttabletten, omdat je daarvoor geen water nodig hebt. Ten tweede zijn dan zakjes ORS aan te raden. Dit is nodig om uitdroging te voorkomen.

Het zwembadwater wil wel eens hygiënisch niet helemaal in orde zijn. Iedere zomer lopen er gasten (vooral kinderen) oorontsteking op. Oordopjes kunnen dit voorkomen.

De zonkracht is aan de Turkse kust vaak aanzienlijk hoger dan in Nederland. Al begin mei is de zon gemiddeld sterker dan hartje zomer in Nederland. Neem daarom al vanaf maart tot en met oktober voorzorgsmaatregelen door de zon tijdens de heetste uren (11 tot 15 uur) te mijden en meerdere keren per dag in te smeren met een goede antizonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.Internet

De twee meest gebruikte manieren om in Turkije online te gaan zijn via het mobiele netwerk of via Wi-Fi. Beide methodes hebben voor- en nadelen. Zo kunnen de kosten om via het mobiele netwerk gebruik te maken van internet nogal oplopen. Kijk daarom voor je naar Turkije gaat jouw provider voordelige dagbundels of weekbundels aanbiedt om in Turkije te kunnen internetten. Let op, want er zijn dan nog steeds beperkingen met betrekking tot de hoeveelheid data die je kunt gebruiken.
Het goedkoopste is om gebruik te maken van gratis Wi-Fi in hotels, bars of restaurants. Hier kunnen wel veiligheidsrisico’s aan verbonden zijn (je weet niet of het netwerk veilig is) en niet zelden valt de snelheid tegen. In sommige hotels heb je alleen maar Wi-Fi in de lobby en andere openbare ruimtes.

Namaakartikelen

Als je in Side of elders langs de Turkse Rivièra gaat winkelen dan zul je vooral geconfronteerd worden met winkels en kraampjes waar je nagemaakte merkartikelen kunt kopen. Vanwege de prijzen is dit voor veel toeristen erg aantrekkelijk. Voor een tientje een fles ‘merkparfum’ kopen is veel goedkoper dan 60, 70 euro of nog meer betalen in Nederland voor het originele parfum. Hetzelfde geldt voor namaakhorloges, schoenen, kleding en tassen.
Besef wel dat het officieel verboden is om deze goederen in te voeren in Nederland. Je loopt het risico op inbeslagname en een (soms fikse) boete. Op het moment dat we dit schrijven wordt er een beperkte hoeveelheid namaakgoederen gedoogd door de douane. Voorwaarde is wel dat wat je gekocht hebt voor eigen gebruik is en dat je onder bepaalde grenzen blijft.

Deze grenzen zijn op het moment van schrijven:
• 3 horloges
• 250 ml parfum of eau de toilette
• 3 stuks beeld- en geluidsdragers (3 films op één DVD geldt als 3 dragers)
• 3 stuks of paar overige goederen, denk hierbij aan kleding, schoenen of tassen

Onze ervaring is dat de douane meer steekproeven houdt bij vluchten die uit Antalya of Alanya komen dan bij vluchten uit bijvoorbeeld Spanje of Griekenland.

Namaakartikelen

Ramadan

Eén van de religieuze feesten die in Turkije gevierd wordt is Ramadan. Dit is een voor de moslims erg belangrijke vastenperiode, waarin er overdag door de deelnemende moslims niet gegeten, gedronken of gerookt wordt. In niet-toeristische gebieden merk je dan dat restaurants en bars overdag gesloten zijn en ’s avonds juist extra druk zijn. In toeristengebieden merk je weinig of niets van Ramadan. In Side is het tijdens de Ramadan veelal ‘business as usual’.

Taal

De officiële taal in Turkije en dus ook in Side is Turks. Op straat zul je dan ook de meeste uitingen in het Turks zien, inclusief verkeersborden en wegwijzers. Als toerist zul je redelijk veel te maken krijgen met hotelpersoneel, horecapersoneel en vooral winkeliers die Duits en/of Engels spreken. Duits komt overigens veel meer voor dan Engels. In veel hotels wordt je vrijwel standaard in het Duits aangesproken. Als je vervolgens Engels terugpraat, krijg je niet zelden gewoon weer antwoord in het Duits. Dat komt omdat Duitsers al jarenlang de grootste groep gasten vormen, maar ook omdat er redelijk wat mensen in deze regio wonen die een periode in Duitsland gewoond en gewerkt hebben.

Tijdsverschil

Turkije ligt in een andere tijdzone dan Nederland en België. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil van 1 uur. In Side is het altijd één uur later. Dit geldt zowel in de zomertijd als in de wintertijd, omdat Turkije meedoet aan de zomertijdregeling. Op het moment dat de eerste hotelgasten in Side hun handdoekjes wegleggen aan het zwembad ligt men in Nederland en België vooral nog op één oor.

Veiligheid

Een vakantie in Turkije betekent dat je naar een land reist waar af en toe aanslagen gepleegd worden of andere uitbarstingen van geweld plaatsvinden. Dit kan door politieke onvrede zijn of door terroristen die doelbewust zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers willen maken. Zorg er daarom voor dat het thuisfront altijd weet waar dat je verblijft als je op vakantie in Side gaat.
Net als vrijwel op iedere plek waar veel toeristen komen moet je ook in Side op je spullen passen. Pas daarom op met je telefoon, tablet of andere dure spullen onbeheerd op het strand of aan het zwembad te laten liggen. De gelegenheid maakt de dief en dat geldt hier ook.