Side voor beginners

Side | vakantie | bezienswaardigheden | reizen naar Side | reisinfo | weer & beste reisperiode | links

Side

Side heeft net als de gehele Turkse zuidkust te maken met het zonnige en warme mediterrane klimaat waardoor het gros van de toeristen dit stukje Europa bezoekt. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger is de officile benaming een warm zeeklimaat, dat met de lettercode Cfa aangeduid wordt. Omdat dit klimaattype vooral langs de Middellandse Zee voorkomt, wordt het ook wel Middellandse Zee-klimaat genoemd. Voor zon- en strandvakanties is dit n van de beste klimaattypes waar je mee te maken kunt krijgen.

Side bezienswaardigheden

Side behoort tot de mooiste plaatsen aan de Turkse Rivira. Behalve zon, zee en strand heeft Side ook historie en cultuur in petto
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Side op een rijtje gezet:
Side bezienswaardigheden top 10

De temperaturen in Side

Als je een vakantie in Side viert dan zijn tropische temperaturen in de zomervakantie eigenlijk vrijwel gegarandeerd. Zelden haalt het kwik in de maanden juli en augustus niet de dertig-graden grens. Voor wie op zoek is naar warmte die zal in het hoogseizoen dan ook niet teleurgesteld worden. Sterker nog, het zal voor sommige mensen soms zelfs t warm zijn in de zomer. Als je naar de gemiddelde waardes kijkt dan zie je dat de maximumtemperatuur in juli en augustus zo rond de 33 graden ligt. In de praktijk schiet de temperatuur regelmatig richting de veertig graden en het kan zelfs nog warmer worden. Wie een beetje pech heeft die krijgt te maken met middagtemperaturen die zelfs tegen de 45 graden Celsius liggen. Het enige wat dan nog helpt om af te koelen is om de zon te vermijden. Dat kan in de schaduw, in het relatief koelere zeewater of binnen in de airconditioning.

Het warme seizoen begint in mei. Het begin van de maand kan soms nog wat twijfelachtig zijn. Wie in de meivakantie naar Side reist die kan daardoor onaangenaam verrast zijn door het weer. Vanaf de tweede helft van mei neemt de kans op te koel of te bewolkt weer al heel snel af. In juni wordt het al vaak ongeveer dertig graden, de zon laat zich steeds meer zien en 's nachts koelt het in steeds mindere mate af. De maand september is te vergelijken met juni. Het kwik ligt dan veelal rond de dertig graden overdag met soms nog een uitschieter richting de 35 graden Celsius. Vanaf oktober neemt de kans toe dat het kwik bij een graad of 24-25 blijft steken. Altijd nog stukken beter dan in Nederland tijdens de maand oktober, maar voor strandliefhebbers zijn dit soort temperaturen in combinatie met bewolkt weer (of zelfs regen) het vaak net niet. Vanaf november neemt de kans op zomerse temperaturen snel af en dat blijft zo tot medio april.

Neerslag

Wie denkt dat het in Side nooit of zelden regent, die heeft het mis. Echter heeft Side wel het geluk dat vrijwel alle regen tussen oktober en april valt. In de zomermaanden is er neerslag mogelijk, maar de kans is groter dat het wekenlang droog is. Vaak gebeurt dit in de vorm van een (pittige) onweersbui als een depressie toch door weet te dringen tot de zuidelijke regionen van Turkije. In de wintermaanden is Side beduidend natter. In december en januari valt er in Side zelfs gemiddeld meer regen dan in Nederland. Wie een winterzonvakantie in Side wil vieren die moet daar dan ook wel rekening mee houden. Het gemiddeld aantal regendagen valt met 12 per maand (december en januari) nog wel mee. De intensiteit van de neerslag zorgt dan wel voor hogere hoeveelheden per maand.

Zon

De zomermaanden zijn veruit het meest zonnig in Side. In juni en juni worden er gemiddeld 13 zonnige uren per dag geregistreerd. Dat betekent eigenlijk dat de zon bijna continu te zien is overdag. Met twaalf uur per dag is augustus ook zeer zonnig te noemen. De maanden mei en september tellen gemiddeld elf uur zonnig weer per dag. Wat ons betreft een bijna perfect weerbeeld voor het zomerseizoen. Houd er overigens wel rekening mee dat de zon dan erg sterk is. Turkije ligt een stukje dichter bij de evenaar dan Nederland, waardoor Side het hele jaar door dichter bij de zon staat dan Nederland. In de zomer kan de UV-index (waarmee de hoeveelheid zonnestraling aangeduid wordt) oplopen naar 10.

Klimaattabel Side

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 15 C 7 C 5 uur 12 dagen 236 mm 17 C
februari 16 C 7 C 6 uur 10 dagen 166 mm 17 C
maart 18 C 8 C 7 uur 9 dagen 102 mm 16 C
april 22 C 11 C 9 uur 8 dagen 51 mm 18 C
mei 25 C 14 C 11 uur 6 dagen 30 mm 20 C
juni 30 C 18 C 13 uur 3 dagen 11 mm 24 C
juli 33 C 21 C 13 uur 2 dagen 3 mm 26 C
augustus 33 C 21 C 12 uur 2 dagen 5 mm 27 C
september 31 C 19 C 11 uur 3 dagen 17 mm 26 C
oktober 27 C 15 C 8 uur 6 dagen 87 mm 24 C
november 21 C 11 C 6 uur 8 dagen 154 mm 21 C
december 17 C 8 C 5 uur 12 dagen 240 mm 18 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode voor Side

Als je vast zit aan de schoolvakanties dan zit je in het heetste (en duurste) seizoen of je moet in de meivakantie of herfstvakantie gaan. Dan is het weer minder stabiel dan in de zomer. Als je de serieuze hitte wilt vermijden dan moet je in ieder geval niet in juli of augustus naar Side op vakantie gaan. De maanden juni en september zijn dan over het algemeen een stuk aangenamer. Ook is er dan een grotere kans dat je interessante aanbiedingen kunt vinden.

Wil je tussen eind oktober en eind april naar Side reizen dan is het aanbod veel lager. Het zal vaak ook wat lastiger zijn om dan een vlucht naar Side te vinden. Wel is het dan aangenaam rustig en heb je nog steeds redelijk veel dagen met gewoonweg goed weer. Misschien geen topdagen voor het strand, maar wel lekker warm en droog.

Meer info over Side

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Side:
Side informatie
Side tips
Side weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Side
winterzon in Side

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy