Het weer in Side

Side heeft net als de gehele Turkse zuidkust te maken met het zonnige en warme mediterrane klimaat waardoor het gros van de toeristen dit stukje Europa bezoekt. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger is de officiële benaming een warm zeeklimaat, dat met de lettercode Cfa aangeduid wordt. Omdat dit klimaattype vooral langs de Middellandse Zee voorkomt, wordt het ook wel Middellandse Zee-klimaat genoemd. Voor zon- en strandvakanties is dit één van de beste klimaattypes waar je mee te maken kunt krijgen.

Klimaatinfo van Side

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Side zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Side. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Side

Met TUI naar Side

De temperaturen in Side

Als je een vakantie in Side viert dan zijn tropische temperaturen in de zomervakantie eigenlijk vrijwel gegarandeerd. Zelden haalt het kwik in de maanden juli en augustus niet de dertig-graden grens. Voor wie op zoek is naar warmte die zal in het hoogseizoen dan ook niet teleurgesteld worden. Sterker nog, het zal voor sommige mensen soms zelfs té warm zijn in de zomer. Als je naar de gemiddelde waardes kijkt dan zie je dat de maximumtemperatuur in juli en augustus zo rond de 33 graden ligt. In de praktijk schiet de temperatuur regelmatig richting de veertig graden en het kan zelfs nog warmer worden. Wie een beetje pech heeft die krijgt te maken met middagtemperaturen die zelfs tegen de 45 graden Celsius liggen. Het enige wat dan nog helpt om af te koelen is om de zon te vermijden. Dat kan in de schaduw, in het relatief koelere zeewater of binnen in de airconditioning.

Het warme seizoen begint in mei. Het begin van de maand kan soms nog wat twijfelachtig zijn. Wie in de meivakantie naar Side reist die kan daardoor onaangenaam verrast zijn door het weer. Vanaf de tweede helft van mei neemt de kans op te koel of te bewolkt weer al heel snel af. In juni wordt het al vaak ongeveer dertig graden, de zon laat zich steeds meer zien en ’s nachts koelt het in steeds mindere mate af. De maand september is te vergelijken met juni. Het kwik ligt dan veelal rond de dertig graden overdag met soms nog een uitschieter richting de 35 graden Celsius. Vanaf oktober neemt de kans toe dat het kwik bij een graad of 24-25 blijft steken. Altijd nog stukken beter dan in Nederland tijdens de maand oktober, maar voor strandliefhebbers zijn dit soort temperaturen in combinatie met bewolkt weer (of zelfs regen) het vaak net niet. Vanaf november neemt de kans op zomerse temperaturen snel af en dat blijft zo tot medio april.

Neerslag

Wie denkt dat het in Side nooit of zelden regent, die heeft het mis. Echter heeft Side wel het geluk dat vrijwel alle regen tussen oktober en april valt. In de zomermaanden is er neerslag mogelijk, maar de kans is groter dat het wekenlang droog is. Vaak gebeurt dit in de vorm van een (pittige) onweersbui als een depressie toch door weet te dringen tot de zuidelijke regionen van Turkije. In de wintermaanden is Side beduidend natter. In december en januari valt er in Side zelfs gemiddeld meer regen dan in Nederland. Wie een winterzonvakantie in Side wil vieren die moet daar dan ook wel rekening mee houden. Het gemiddeld aantal regendagen valt met 12 per maand (december en januari) nog wel mee. De intensiteit van de neerslag zorgt dan wel voor hogere hoeveelheden per maand.

Zon

De zomermaanden zijn veruit het meest zonnig in Side. In juni en juni worden er gemiddeld 13 zonnige uren per dag geregistreerd. Dat betekent eigenlijk dat de zon bijna continu te zien is overdag. Met twaalf uur per dag is augustus ook zeer zonnig te noemen. De maanden mei en september tellen gemiddeld elf uur zonnig weer per dag. Wat ons betreft een bijna perfect weerbeeld voor het zomerseizoen. Houd er overigens wel rekening mee dat de zon dan erg sterk is. Turkije ligt een stukje dichter bij de evenaar dan Nederland, waardoor Side het hele jaar door dichter bij de zon staat dan Nederland. In de zomer kan de UV-index (waarmee de hoeveelheid zonnestraling aangeduid wordt) oplopen naar 10.